torstai 12. joulukuuta 2013

Talon lämmittäminen

2012 keväällä näytti siltä, että en jatka enään samassa työssä pitkään. Suurin huolenaihe oli meidän vanhan talon lämmittäminen. Se oli yhdessä työmatkan kulkemisen kanssa suurin menoerä. Asiaa kaikinpuolin tutkittuani, päädyin puulämmitykseen. Veljelläni oli hyviä kokemuksia aiheesta, isäni hallitsee järjestelmän rakentamisen ja puuta on halvalla tarjolla. Maalämmöt ja muut oli poissuljettuja, koska järjestelmä tuli rakentaa ja maksaa 2013 syksyyn mennessä. Monia eri ratkaisuja päässäni pyöritellessäni, päädyin rakentamaan merikonttiin lämpökeskuksen. Varaaja sijoitettiin entiseen autotalliin. Öljylämmitys jätettiin sillensä, eli se varmentaa puulämmitystä ja on helppo ottaa käyttöön.




 Ajatukseni oli, että sisälle tulee kaikki uutta ja konttiin käy vanha kattila. Jos kattila olisi osoittautunut huonoksi tai joudun sen joskus vaihtamaan, onnistuu se "helposti" minulta. Kattilan sijaintiin kontissa oli monta syytä: paloturvallisuus, puiden tuonnin helppous, savut ei tule sisälle ja pannuhuoneen toimiminen karjakeittiönä. Tarkoitus oli jakaa kontti puoliksi ja etuosassa säilyttää puita, toisin kuitenkin kävi.

Latauspumppuna on Laddomat ja sitä ohjataan digitaalisesti.


Piippu on haponkestävä ja eristettu, pituutta 7 metriä.


Sisälle taloon tuli kolmen kuution varaaja ja puoli kuutiota paisuntatilaa. Onneksi oli tuollainen ylimääräinen autotalli. Nyt lämmitettävää pinta-alaa on noin 250 neliötä ja se vie jonkun verran puuta.


Kattila on O.Kuhlmannin alapalo -80 luvulta. Tämä on erikoismallia ja siinä voi polttaa melkein mitä tahansa ekolookisesti.

Varaajan ylälämmöt on tänä aamuna noin kolmessakympissä ja siitä lämmittelin varaajan 80 asteiseksi.


Käytän lämmittämiseen puuta, haketta ja kalkkulan kuivikelastua.


Muutamalla kuivalla laudanpätkällä sytytetään.




Heittelin klapeja päälle puoli pannua.


Päälle kalkkunankakalla terästettyä kutterinlastua. Tuo eka annos palaa ehkä kolme varttia.



Toisen satsin aika.


Klapeja...


Haketta, jokossa kierrätettyä eko-palamisen tehostinta.


Biojätteet..


Kutterinlastua.


Ja kanttamyöten klapeja.


Tuossa annoksessa menee jo helposti tuntikin.


Kolmas pesällinen


Klapeja reilu puolikas...


Haketta, lämmöt tässävaiheessa on ylhäällä 80 ja alhaalla 60 astetta.
Hiukan voi vetoa pienentää .

Puoli kympiltä aloitin ja kahden maissa varaaja oli kuuma. Kun tässä päivät kotinurkissa puuhailen, tuo menee siinä ohessa.

Tämän talven lämmityskustannuksia arvailen, 200e rankoja, 30e dieseliä ja 20e moottorisahan bensoja. Päästää noin kolmellasadalla eurolla luultavasti, se on öljyllä lauhan pakkaskuukauden hinta.

Puiden tekoon pitää olla tietysti koneet.




Majori on katoksessa hydraulihalkaisija perässä, aina valmiina.



Lämpökeskuksen edessä olevassa katoksessa on diesel-käyttöinen Hakki-klapikone.



 Pienempiä rankoja on kätevämpi halkoa kierteellä.




2 kommenttia:

  1. Tuo lämpökeskus onkin kätevä. Minä en ole tiennyt, että tuommoisiakin on. Ei taida olla kauhean yleinen? Tuttu juuri rakentaa, voisin hänelle tästä mainita! https://www.hansheat.fi/lampokeskukset

    VastaaPoista
  2. Kiitos jakamisesta. Mistä teille tuo hake tulee? Meillä on tuo lämmitysjärjestelmä nyt vaihtumassa, ja pitää myös alkaa sitä hommaamaan siihen tarkoitukseen. Olikin mukava kun jaoit kuviakin. https://www.metsahake.fi/hakkeen-myynti

    VastaaPoista