sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Jäällä seikkailua ja lintujen alkuja

Olin eilen sunnuntaina luultavasti kauden viimeisellä jääretkellä. Perjanataina lähti joesta jäät ja meren rannassa oli ajettu paatilla väylä auki, joten jäät lähtevät todennäköisesti seuraavalla kunnon tuulella. Avoimen reuna oli noin kahden kilometrin päässä rannasta ja ajattelin luistella sitä katsomaan ja kokeilla kuinka pitkälle pääsen.



Varustuksena jo luottokaverikseni tullut kuivapuku, jäänaskalit,  luistimet, sauvat ja reppu. Tämä oli uudelle repulleni eka reissu ja se tuntui kelvolliselta selässä, tosin ei ollut kyllä paljoakaan painoa. Tuonne kuivapuvun alle pukeminen on melko haasteellista. Pitää kyllä tuulen, mutta myös hien sisällä. Täytyy varautua aina siihen, että matkanteko loppuu, ottamalla reppuun vaatetta.  Olen aika innostunut tuosta retkiluistelusta. Tuskin millään muulla tavalla pääsee lihasvoimalla pääsee yhtää lijaa ja yhtä pienellä enengiallla.


Jo rannassa virtauskohdissa oli paljon sulaa, mutta heti vieressä jää kantoi, joten ei hätää.



Ei päässyt tätä kautta Ruotsiin, kilometrin päässä näkyvä kari on viimeinen ennen avomerta. Jännä tunne olla parin kilometrin päässä merellä ja avovesi alkaa reilun kymmenen meterin päästä. Ylempää kuvaa ottaessa kuului pari risahdusta ja totesin jään murtuvan allani. Luistimilla päässee huomaamattaan aika ohuille jäille ja kun sitten pysähtyy.....





 Yritin kiertää takaisin lähtöpisteeseen rantoja pitkin, mutta virtaukset olivat sulattaneet viereiseltä lahdelta kaikki jäät. Jonkun matkaa rämmin rannan jäillä, mutta nekin loppuivat. Kevätjäillä on kaunista ja rauhallista ja uskoakseni tuolla varustuksellani selviän jäihin putoamisesta ehjin nahoin, joten ensi talvena jatketaan.


Läpivalaisin koneessa olevia munia.


Neljä kananmunaa olivat kaikki alkaneet kehittymään. Kalkkunanmunista isot munat oli tyhjiä, vähän kuin arvelinkin, mutta neljässä oli lähtenyt kalkku kasvamaan. Reilun viikon päästä toivottavasti nähdään pieniä pörrösiä tipuja.


Vähän mopoakin on tullut rakenneltua.


Pohjaan moottorille suojaa on helpoin rakentaa kun kääntää värkin ylösalaisin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti